Beginnen met yoga
Voor alles een eerste keer….
Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik voor het eerst in aanraking kwam met yoga. Best spannend om zo’n zaal binnen te lopen met allemaal deelnemers die er duidelijk vaker waren geweest…wat kun je nu daadwerkelijk verwachten van zo’n eerste yogales? En hoe belangrijk is die lenigheid?
Je eerste yogales
Weet allereerst vooral dat je helemaal welkom bent! Je hoeft niets te kunnen of kennen, je hoeft niets anders te zijn dan jezelf. Hoe ziet zo’n les er nou precies uit?
Start van de les
De les begint als iedereen plaats heeft genomen op een eigen matje, dit matje blijft jouw basis voor de hele les. Na een eerste welkom, volgt een korte meditatie die je zittend of liggend volgt. Deze meditatie is erop gericht om even helemaal te landen in dit moment.
De houdingen
Na de meditatie beginnen we met de houdingen. Afhankelijk van de yogavorm zijn deze uit meer actief of passief. Elke houding wordt stap voor stap uitgelegd en voor gedaan, het is dus helemaal niet erg als je de houding nog niet kent. Houdingen worden aangepast op eventuele blessures.
Het einde van de les
Het laatste onderdeel van de les is de ‘Savasana’. Tijdens de savasana lig je op je rug, meestal heb je je ogen dicht en liggen je handen open langs je lijf of op je buik. Er is een meditatie, gevolgd door muziek of stilte. De meditatie wordt altijd rustig afgesloten waarna we de les samen afsluiten.
Yogaweetjes
Lenigheid
Het is een grote misvatting dat je lenig zou moeten zijn om yoga te kunnen beoefenen. Elk lichaam kan op zijn/haar manier de yogahoudingen aannemen. Sterker nog, de houding wordt aangepast op jouw lichaam, op dat moment. Zo zien mijn houdingen er van tijd tot tijd ook anders uit. Tijdens de les word je geholpen om de juiste houding te vinden. Het kan wel zo zijn dat je meer soepel wordt van yoga omdat je op zoek gaat naar de stretch in je spieren en ruimte maakt in je bindweefsels.
Props
In sommige houdingen wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde props. Dit zijn materialen die je kunnen helpen de houding aan te passen/te verdiepen/te veranderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bolsters (langwerpige kussens) of yogablokken. Als er gebruik wordt gemaakt van deze materialen wordt dit altijd eerst uitgelegd en voorgedaan.
Zweverig?
Zeker niet, alhoewel yoga zeker een spirituele ervaring kan zijn, is het beoefenen van yoga juist gericht op het aanwezig zijn en daar je ontspanning in vinden. Het zet je dus juist met beide benen op de grond!
Telefoon/smartwatch
Tijdens de les zijn deze devices uit en in je tas. Zo weet je zeker dat jij en je mededeelnemers volledig gericht kunnen zijn op de les.
Sieraden
Je mag zelf weten of je sieraden aan hebt tijdens de les, zorg er wel voor dat ze geen geluid maken. Als je begint met yoga zou ik je aanraden om ze voor de les even af en uit te doen. In sommige houdingen kunnen ze flink afleiden.
Namaste
Een yogales wordt meestal afgesloten met de handpalmen tegen elkaar en je duimen dan net iets voor je borst. Er wordt afscheid genomen door een kleine buiging en het woord Namaste. Wat zoiets betekend als, ik groet jou in alles wat je bent.
Muziek/stilte
Tijdens de yogales, met name in het yin gedeelte, staat er vaak wat muziek aan. Soms wordt er juist gekozen voor meer stilte. Beide aspecten kunnen helpen of het juist moeilijker maken om bij jezelf te blijven. Leuk om te ontdekken hoe dit voor jou werkt!
Proefles
Bij Yoga Huissen ben je altijd welkom voor een gratis proefles. Zo kun je vrijblijvend kennis maken met yoga maar ook met mijn manier van les geven.